ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗΣ (CVS)

ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗΣ (CVS)

Διαγνωστική επεμβατική εξέταση τη διαπίστωση ενδεχόμενων χρωμοσωμικών ανωμαλιών, απο γενετικό υλικό του ίδιου του εμβρύου. Πραγματοποιείται μόλις απο τη 10η εβδομάδα.

Συνήθως πραγματοποιείται τη 10η εβδομάδα κύησης και μεταξύ 10ης και 14ης εβδομάδας κύησης.

Η Λήψη χοριακών λαχνών ή Λήψη τροφοβλάστης και διεθνώς CVS είναι επεμβατική μέθοδος για την προγεννητική διάγνωση ορισμένων νόσων του εμβρύου. Η εξέταση συνίσταται σε λήψη χοριακών λαχνών του πλακούντα από την περιοχή πρόσφυσής του στο τοίχωμα της μήτρας.

Τόσο το έμβρυο όσο και ο πλακούντας περιέχουν το ίδιο γενετικό υλικό. Αυτό επιτρέπει την ανάλυση των χρωμοσωμάτων αυτών μέσω της εξέτασης των χοριακών λαχνών του πλακούντα, η λήψη των οποίων γίνεται με τη βιοψία τροφοβλάστης.

Η βιοψία τροφοβλάστης είναι, λοιπόν, μία επεμβατική διαγνωστική μέθοδος που πραγματοποιείται μεταξύ της 10ης και 14ης εβδομάδας της κύησης, όταν η στατιστική πιθανότητα για τρισωμία 21 (σύνδρομο Down), τρισωμία 18 (σύνδρομο Edwards) και τρισωμία 13 (σύνδρομο Patau) που προκύπτει από το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας είναι αυξημένη.

Συστήνεται όταν υπάρχουν ''ύποπτα'' υπερηχογραφικά ευρήματα ή λόγω ιατρικού ιστορικού του ζευγαριού.

Πώς πραγματοποιείται;

Για τη βιοψία τροφοβλάστης συνήθως χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία. Το δείγμα λαμβάνεται εισάγοντας μια λεπτή βελόνα μέσω του κοιλιακού τοιχώματος στο τοίχωμα της μήτρας και έπειτα στον πλακούντα, αναρροφώντας κύτταρα από τον πλακούντα.

Η έγκυος κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα πρέπει να είναι ήρεμη, έτσι ώστε τα κοιλιακά τοιχώματα να είναι χαλαρά. Στη συνέχεια, ενώ βρίσκεται ξαπλωμένη, με τη βοήθεια του υπερήχου ο γιατρός μελετά τη θέση του πλακούντα και εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες, γίνεται η βιοψία. Η όλη διαδικασία διαρκεί 1-2 λεπτά, ενώ η ποσότητα χοριακών λαχνών που λαμβάνεται μεταφέρεται σε μπουκαλάκι με ειδικό υγρό και αποστέλλεται στο εργαστήριο.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης ελέγχεται ο εμβρυικός καρδιακός ρυθμός και ο πλακούντας στο σημείο της λήψης.   

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται καλά μετά την επέμβαση, υπάρχουν ωστόσο και οι περιπτώσεις εκείνες που ίσως έχουν μία μικρή απώλεια αίματος αργότερα.

Η λήψη των αποτελεσμάτων όσον αφορά στη μελέτη των βασικών χρωμοσωμάτων (χρωμόσωμα 21, 18, 13 και τα χρωμοσώματα του φύλου Χ,Υ) γίνεται περίπου μετά από 1 εβδομάδα, ενώ για τη μελέτη του καρυότυπου (όλα τα χρωμοσώματα) γίνεται μετά από 2-3 εβδομάδες.

Αμνιοπαρακέντηση ή Βιοψία Τροφοβλάστη (CVS);

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες η αμνιοκέντηση ενδείκνυται περισσότερο από τη βιοψία τροφοβλάστης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν το ζευγάρι αντιμετώπισε ήδη στο παρελθόν εγκυμοσύνη με ανωμαλία σύγκλισης του νευρικού σωλήνα, πρόβλημα το οποίο η βιοψία τροφοβλάστης δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που το αποτέλεσμα της εμβρυικής πρωτεΐνης είναι παθολογικό, η αμνιοκέντηση είναι η μόνη εξέταση που ενδείκνυται και θα μπορούσε να δείξει ξεκάθαρα αν το έμβρυο αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα σύγκλισης του νευρικού σωλήνα ή για σύνδρομο Down.
Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται απο εξειδικευμένο και έμπειρο γυναικολόγο στην Εμβρυομητρική Ιατρική.

Κίνδυνος αποβολής

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα περισσότερα ζευγάρια θέλουν να αποφύγουν την αμνιοκέντηση, είναι επειδή ενέχει κάποια πιθανότητα αποβολής, η οποία τόσο για την αμνιοκέντηση όσο και για τη βιοψία τροφοβλάστης είναι περίπου 1%.
υπογονιμότητα

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.