ΤΟΚΕΤΟΣ στο νερό

ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Ο τοκετός στο νερό είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένες πισίνες του μαιευτηρίου ώστε να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το σώμα της μητέρας βρίσκεται μέσα στο νερό σε ειδική μπανιέρα ή πισίνα σε θερμοκρασία μέχρι 36 βαθμούς κελσίου. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και στο σπίτι, αρκεί να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και αρκεί να έχει δώσει την έγκρισή του ο γιατρός.

Αίθουσα τοκετού στο νερό

Τα μωρά που γεννιούνται στο νερό είναι πιο ήσυχα, γιατί μεταβαίνουν από ένα υγρό περιβάλλον σε ένα άλλο, χωρίς να βιώσουν έντονα τη διαφορά. Γι’ αυτά, ο τοκετός στο νερό είναι πιο ομαλός από τον παραδοσιακό. Αλλά και η μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού χαλαρώνει, απαλλάσσεται από το άγχος και αλλάζει ευκολότερα στάσεις, λόγω της άνωσης. Το νερό διευκολύνει τις αναπνοές που πρέπει να παίρνει η μητέρα, ως εκ τούτου η τελευταία μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τους πόνους.

Επιπλέον, η διαδικασία του τοκετού στο νερό προσφέρει μεγαλύτερη διατατότητα των μαλακών μορίων, ευκολότερη έξοδο του εμβρύου και μικρή πιθανότητα τραυματισμών - ρήξεων.

Τέλος δεν εχουμε χρήση φαρμάκων. Αντί να χορηγήσουμε στη γυναίκα φάρμακα βάζουμε τη γυναίκα μέσα στο πιο φυσικό  «φάρμακο» του κόσμου, το νερό.

Ένα ερώτημα που απασχολεί τις μέλλουσες μητέρες σχετικά με τον τοκετό στο νερό είναι η επικινδυνότητα του και αν υπάρχει η πιθανότητα πνιγμού του μωρού. Κατά τη διάρκεια της κύησης το μωρό λαμβάνει αέρα μέσω του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου, ενώ οι πνεύμονές του είναι ανενεργοί. Οπότε όταν το μωρό γεννηθεί μέσα στο νερό συνεχίζει να αναπνέει μέσω του ομφάλιου λώρου. Μετά τη γέννηση, ο γιατρός θα φέρει σιγά σιγά το κεφάλι του μωρού στην επιφάνεια κι έτσι θα αρχίσει εκείνο να αναπνέει από τους πνεύμονες.

Για τον τοκετό στο νερό θα πρέπει να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Αρχικά θα πρέπει να συμφωνήσει ο γιατρός σας και στη συνέχεια να επιλεγεί ο κατάλληλος χώρος με βασική προϋπόθεση να ακολουθεί όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής. Καλό είναι να υπάρχει θερμόμετρο κατά τη διάρκεια του τοκετού όπως επίσης κουβάς και πλαστικό φίλτρο για τα υπολείμματα.

Προϋποθέσεις

  • Καλή σχέση της μητέρας με το νερό

  • Φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.

  • Προετοιμασία πριν από τον τοκετό με μαθήματα και χρήση πισίνας.

Περιορισμοί

  • Σε περιπτώσεις ανώμαλων προβολών και πολύδυμων κυήσεων.

  • Σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων.

  • Σε περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πυρετό ή ακατάσχετη αιμορραγία ή το βρέφος έχει αστάθεια.

  • Σε περιστατικά με υπέρταση ή προεκλαμψία και σε περιπτώσεις όπου η ηλικία κυήσεως είναι μικρότερη των 37 εβδομάδων.

  • Σε περιπτώσεις που υπάρχουν καρδιακά προβλήματα.

water_birth_room.jpg
υπογονιμότητα

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.