υστερεκτομη

ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ

Επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης αρκετών παθολογικών προβλημάτων της μήτρας. Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας.
Η υστερεκτομή αποτελεί την πιο συχνή μεγάλη επέμβαση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υστερεκτομή γίνεται για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα.

Η υστερεκτομή μπορεί να είναι:

 • Υφολική - κατά την οποία ο τράχηλος δεν αφαιρείται
 • Ολική - κατά την οποία ο τράχηλος αφαιρείται

Η υστερεκτομή είναι για μία αρκετά σημαντική επέμβαση. Για αυτό, οι γιατροί σε αρχικό στάδιο συνήθως προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας. Για καταστάσεις που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες, η υστερεκτομή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Η υστερεκτομή αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή μεγάλη επέμβαση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υστερεκτομή γίνεται για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα.

Πότε ενδείκνυται η υστερεκτομή;

 • Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει περιόδους  με μεγάλη απώλεια αίματος ή ακανόνιστους κύκλους που δεν αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

 • Όταν έχει διαγνωσθεί πρόπτωση μήτρας, δηλαδή η μήτρα έχει χαλαρώσει και έχει κατέβει μέσα στον κόλπο ή έξω από αυτόν.

 • Ινομυώματα (που μπορεί να προκαλούν μεγάλη απώλεια αίματος στην περίοδο ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά)

 • Έντονη δυσμηνόρροια και χρόνιο πυελικό πόνο

 • Ενδομητρίωση

 • Καρκίνο

 • Ατονία της μήτρας και αιμορραγία μετά τον τοκετό

Επέμβαση Ολικής Υστερεκτομής

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

 • Με τομή στην κοιλιά (κοιλιακή υστερεκτομή). Αυτή συνήθως γίνεται με χαμηλή εγκάρσια τομή αλλά μερικές φορές ίσως χρειαστεί να γίνει κάθετη.

 • Κολπική υστερεκτομή, με την οποία αφαιρείται η μήτρα από τον κόλπο χωρίς να γίνει τομή στην κοιλιά

 • Με λαπαροσκοπική μέθοδο, με την οποία γίνονται τέσσερις πολύ μικρές τομές στην κοιλιά και η μήτρα αφαιρείται από τον κόλπο.

Με τους πρώτους δύο τρόπους η ασθενής συνήθως νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ή στην κλινική για μερικές μέρες ενώ με τη λαπαροσκοπική μέθοδο μπορεί να φύγει άμεσα. Ο τρόπος επέμβασης συζητείται με τον γυναικολόγο.

Μετά την επέμβαση συστήνεται ανάπαυση για διάστημα μερικών εβδομάδων, κάτι που επιτρέπει στους ιστούς να επουλωθούν. Έπειτα από τις 6 εβδομάδες, γίνεται μετεγχειρητικός έλεγχος.

Επέμβαση Υφολικής Υστερεκτομής

Θεωρητικά, με την υφολική υστερεκτομή διατηρούνται τα νεύρα του τραχήλου της μήτρας και η γυναίκα δεν παρατηρεί συνήθως έκπτωση της σεξουαλικής της λειτουργίας. Διατηρούνται, επίσης, οι σύνδεσμοι που στηρίζουν τον τράχηλο και τον κόλπο, με συνέπεια μικρότερη πιθανότητα προπτώσεως του κολοβώματος στο μέλλον.

Μετεγχειρητικά η ασθενής έχει λιγότερο πόνο από τα ανάλογα κοιλιακά ανοικτά χειρουργεία αλλά και από τα κολπικά. Μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι της το ίδιο απόγευμα και, αν επιθυμεί, να συνοδευτεί στην οικία της το ίδιο βράδυ. Το πρώτο μετεγχειρητικό βράδυ είναι συνήθως ομαλό και το ήπιο κοιλιακό άλγος ελέγχεται άριστα με κοινά παυσίπονα, τα οποία και χορηγούνται για λίγες ημέρες εφόσον η γυναίκα το επιθυμεί.

Φέροντας μικρότερο ποσοστό επιπλοκών από τους άλλους τρόπους υστερεκτομής, η υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή δίδει άμεση λύση στα προβλήματα της γυναικάς που αφορούν τις βαριές περιόδους, τις ακατάσχετες αιμορραγίες, τα ινομυώματα, το αίσθημα βάρους και πίεσης στην ουροδόχο κύστη με συνοδό σύμπτωμα από το ουροποιητικό σύστημα όπως η ανάγκη για συχνή ούρηση.

Μερικές φορές μετά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί, πολύ μικρού βαθμού σταγονοειδής ποσότητα αίματος στη σερβιέτα κάθε μήνα, που αντιστοιχεί στην περίοδο, λόγο της διατήρησης του τράχηλου της μήτρας κατά την επέμβαση.

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.