κυστεις

ΚΥΣΤΕΙΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

Ακίνδυνοι σχηματισμοί, συνήθως ασυμπτωματικοί, με λεπτά τοιχώματα και συνήθως γεμάτοι με υγρό υλικό, που εντοπίζονται μέσα ή στην επιφάνεια των δύο ωοθηκών.

Οι κύστεις ωοθηκών αποτελούν μία πολύπλευρη κλινική οντότητα τόσο ως προς την κλινική εκδήλωση, όσο και ως προς τη θεραπευτική αντιμετώπιση, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνδρομή του ειδικού γιατρού στην καθοδήγηση της ασθενούς.

Τι είναι οι κύστεις ωοθηκών;

Συνήθως, πρόκειται για ακίνδυνους ασυμπτωματικούς σχηματισμούς που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και συνηθως δεν είναι τίποτε άλλο απο θυλάκια ωαρίων τα οποία δεν κάνουν ωορρηξία τη σωστή χρονική στιγμή.

Αυτά τα θυλάκια μεγαλώνουν από τα 2 εκατοστά που συνήθως γίνεται η ωορρηξία έως και τα 4 εκατοστά μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ώσπου τελικά κάνουν μια σταδιακή ρήξη και απορροφούνται.

Κατηγορίες κύστεων

Ο βασικός διαχωρισμός των ωοθηκικών κύστεων γίνεται σε λειτουργικές και μη λειτουργικές.

Οι λειτουργικές κύστες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας, δηλαδή σχετίζονται άμεσα με τον λειτουργικό ρόλο των ωοθηκών. Αποτελούν τον συνηθέστερο τύπο, δε δίνουν συμπτώματα, είναι γενικά αβλαβείς, ενώ συνήθως υποστρέφουν αυτόματα.

Διακρίνονται σε ωοθυλακικές και ωχρινικές κύστες. Οι πρώτες είναι οι πιο συχνές και σχηματίζονται στην περίπτωση που υπάρξει αδυναμία του ωοθυλακίου να απελευθερώσει το ωάριο κατά τη μέση του κύκλου. Αντί δηλαδή να ελευθερωθεί από το ωοθυλάκιο ένα ωάριο ικανό να προκαλέσει πιθανή γονιμοποίηση στα μέσα του κύκλου, το ωοθυλάκιο μετατρέπεται σε μία κύστη. Έχουν, συνήθως, μέγεθος 3 με 5 εκατοστά.

Οι κύστεις του ωχρού σωματίου συμβαίνουν κατά τη φάση απελευθέρωσης μεγάλων ποσοτήτων ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης μετά την ωορρηξία, που ουσιαστικά προετοιμάζουν το ωάριο προς γονιμοποίηση.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις μη λειτουργικές κύστες.

Αυτές απαντούν λιγότερο συχνά και οι κυριότερες είναι οι παρακάτω:

  • Δερμοειδείς κύστεις: είναι συνήθως καλοήθεις και μπορούν να περιέχουν διαφόρων ειδών ιστούς, όπως για παράδειγμα τρίχες, δόντια, νύχια, λίπος κ.λ.π.

  • Αδενωματώδεις κύστεις, που αποτελούνται από επιθηλιακό ιστό και χωρίζονται περαιτέρω σε ορώδεις και βλεννώδεις ανάλογα με το περιεχόμενο

  • Ενδομητριωσικές κύστεις, ως αποτέλεσμα ενδομητρίωσης, μιας κατάστασης κατά την οποία κύτταρα από ενδομήτριο ιστό με προέλευση τη μήτρα μεταναστεύουν και εμφυτεύονται μέσα στις ωοθήκες

  • Κύστεις κακοήθεις ή ημικακοήθεις

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις ωοθηκικών κύστεων που εμφανίζονται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Στην περίπτωση αυτή, αν και οι κύστεΙς μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικές και να ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης, εντούτοις μπορεί να είναι δυνητικά κακοήθεις, οπότε χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και παρακολούθησης.

Ποιά είναι τα συνήθη συμπτώματα;

Αν και η πλειοψηφία των ωοθηκικών κύστεων διαδράμουν χωρίς συμπτώματα και υποστρέφουν μέσα σε διάστημα μερικών μηνών, εντούτοις είναι δυνατόν σε άλλες περιπτώσεις να δίνουν έντονη συμπτωματολογία και να χρειάζονται ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση, οι ωοθηκικές κύστεις αποτελούν κλινική οντότητα που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και καθοδήγησης.

Τα κυριότερα συμπτώματα, που συνδέονται με την ύπαρξη κύστεων στις ωοθήκες είναι τα ακόλουθα:

  • Αίσθημα πόνου στο κάτω μέρος της κοιλιάς

  • Συχνοουρία σε περίπτωση που υπάρχει πίεση της ουροδόχου κύστης από την κύστη της ωοθήκης και αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης

  • Αίσθημα πληρότητας στην κοιλιά, φουσκώματα

  • Ανωμαλίες στον φυσιολογικό κύκλο της γυναίκας (ακανόνιστη περίοδος, έντονη ή και ελαφριά αιμόρροια σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου)

  • Προβλήματα γονιμότητας

  • Δυσπαρεύνια, δηλαδή πόνο στην επαφή

Επιπλακείσες κύστεις μπορεί να συνοδεύονται από συμπτώματα έντονου πόνου που αφορούν στη ρήξη μιας κύστης ή λόγω συστροφής της ωοθήκης μέσα στην πύελο.

Διάγνωση ωοθηκικών κύστεων

Η διάγνωση σήμερα είναι κατά αποκλειστικότητα με την βοήθεια του διακολπικού υπερηχογραφήματος. Στη διάθεση των ειδικών υπάρχουν επίσης η αξονική ή μαγνητική τομογραφία και ο έλεγχος Doppler.

Πότε πρέπει να απευθυνόμαστε σε γιατρό, τρόποι παρακολούθησης και αντιμετώπισης;

Η αντιμετώπιση των ωοθηκικών κύστεων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τον τύπο και το μέγεθός τους (εάν είναι πιθανόν να υποστραφούν ή όχι), το αν δίνουν συμπτώματα ή όχι, την ηλικία και επιθυμία της γυναίκας για μελλοντική τεκνοποίηση.

Στην αρχή, επαρκεί πολλές φορές η παρακολούθηση των κύστεων από τον γυναικολόγο, προκειμένου να διαπιστωθεί η πιθανότητα τυχόν υποστροφής της κύστης.

Σ' αυτή τη φάση, μπορεί να δοθεί από τον γιατρό κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα βοηθήσει τόσο στην ανακούφιση της ασθενούς από τα υπάρχοντα συμπτώματα (με παυσίπονα και με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη), όσο και στη διευκόλυνση συρρίκνωσης της ή των κύστεων (με χρήση διαφόρων συμπληρωμάτων ή χρήση αντισυλληπτικού χαπιού). Επίσης, η χρήση θερμών επιθεμάτων στο κάτω μέρος της κοιλιάς μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Εφ'όσον οι κύστεiς επιμένουν μετά το πέρας 2 έως 3 φυσιολογικών κύκλων, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, προκειμένου να εξακριβωθεί ή να αποκλειστεί τυχόν κακοήθεια. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιείται συνήθως υπερηχοτομογραφικός και λαπαροσκοπικός έλεγχος.

Επιπλέον, γίνεται μέτρηση των επιπέδων του καρκινικού δείκτη CA-125, τα οποία είναι αυξημένα σε περίπτωση κακοήθειας ή ημικακοήθειας των ωοθηκών, καθώς επίσης και στις ενδομητριωσικές κύστες. Σε ωοθηκικές κύστες που δεν υποστρέφουν ή είναι μεγάλου μεγέθους, συστήνεται ως λύση η χειρουργική τους αφαίρεση σχεδόν πάντα σήμερα με λαπαροσκόπηση.

Σε περιπτώσεις πιθανής συστροφής της ωοθήκης, όπου συνήθως η κύστη προκαλεί έντονο και συνεχή πόνο στην κοιλιά παρόμοιο με αυτόν της σκωληκοειδίτιδος η αντιμετώπιση ειναι υπερεπείγουσα λαπαροσκόπηση και προσπάθεια διόρθωσης της συστροφής, πριν η ωοθήκη νεκρωθεί και χρειασθεί ολική αφαίρεση αυτής.
ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.