ινομυώματα

ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΜΗΤΡΑΣ

Ο συνηθέστερος καλοήθης όγκος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας
Το ποσοστό γυναικών που παρουσιάζουν ινομυώματα είναι αρκετά υψηλό, φθάνοντας μέχρι και το 40% στις ηλικίες μεταξύ 30 και 45 ετών. Αν και η επίδρασή τους όσον αφορά τη γονιμότητα των γυναικών είναι αμφιλεγόμενη, εντούτοις ο ρόλος τους βρίσκεται υπό διαρκή συζήτηση και υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικά με τις συνέπειες που έχουν στη δυνατότητα επίτευξης μίας κύησης, την ομαλή πορεία της και την εμφάνιση πιθανών επιπλοκών.

Τι είναι τα ινομυώματα και πού εντοπίζονται;

Tα ινομυώματα είναι όγκοι οι οποίοι αποτελούνται από λείο μυϊκό και ινώδη συνδετικό ιστό. Συνήθως, το μέγεθός τους δεν ξεπερνά τα λίγα εκατοστά. Μοιάζουν με στρογγυλές μάζες με διακριτό μέγεθος και ως προς την εντόπισή τους διακρίνονται σε ενδοτοιχωματικά (μέσα στο τοίχωμα της μήτρας και συγκεκριμένα στο μυϊκό χιτώνα της μήτρας), υπορογόνια (κάτω από το εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας) και υποβλεννογόνια (κάτω από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας).

Βέβαια, η αρχική εντόπιση μπορεί να αλλάξει, αναλόγως της επέκτασής τους.

Αν και η αιτιοπαθογένεια των ινομυωμάτων είναι άγνωστη, φαίνεται ότι διάφοροι παράγοντες δρουν συνεργικά, όπως ορμονικοί (σε περίπτωση υψηλών επιπέδων οιστρογόνων), γενετικοί (δηλαδή παράγοντες κληρονομικότητας), ενώ διευκολυντικά ενεργούν παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η ηλικία έναρξης της πρώτης περιόδου, η μαύρη φυλή, η ύπαρξη συγκεκριμένων παθήσεων (υπέρταση, διαβήτης) και η αναπαραγωγική ηλικία, καθώς αρκετά ινομυώματα υποστρέφουν περί την εμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Η μεγάλη πλειονότητα των ινομυωμάτων είναι ασυμπτωματική, ενώ σε περιπτώσεις ινομυωμάτων μεγάλων σε μέγεθος  η ύπαρξή τους μπορεί να γίνει από την διαπίστωση ενός  εξογκώματος στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλες φορές, πάλι, η ανακάλυψή τους γίνεται τυχαία στη συνήθη γυναικολογική εξέταση.

Πάντως, σε περίπτωση που είναι συμπτωματικά, τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η μεγάλη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου, η ύπαρξη αναιμίας, το αίσθημα μετεωρισμού, το πυελικό άλγος, ο πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, καθώς και το αίσθημα συχνουρίας και δυσκοιλιότητας. Μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας ή σε περίπτωση κύησης, να ευθύνονται για εμφάνιση επιπλοκών, όπως είναι οι αποβολές, οι αιμορραγίες και η πρόκληση πρόωρου τοκετού. Άλλες επιπλοκές των  ινομυωμάτων σχετίζονται με το μέγεθός τους ή την ανώμαλη ανάπτυξή τους και είναι για παράδειγμα η συμπίεση γειτονικών οργάνων στην κοιλιακή χώρα ή στην πύελο και η συστροφή τους (μπορεί να προκαλέσει ακόμα και περιτοναϊκή αντίδραση).

Η διάγνωσή τους τίθεται με αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση, αλλά και με υπερηχοτομογραφικό έλεγχο, με αξονική και μαγνητική τομογραφία και με υστεροσαλπιγγογραφία.

Θεραπεία ινομυωμάτων μήτρας

Υπάρχουν διαθέσιμες μια πληθώρα μεθόδων αντιμετώπισης των ινομυωμάτων της μήτρας, τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές, αναλόγως των συμπτωμάτων και της εντόπισής τους.

Συγκεκριμένα, οι συνηθέστερες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι οι ακόλουθες:

  • Φαρμακευτική θεραπεία που ουσιαστικά στοχεύει στο να προσφέρει ανακούφιση από τα ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα. Τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη για τον περιορισμό του αισθήματος άλγους, αντισυλληπτικά χάπια για τον περιορισμό της αιμορραγίας κατά την περίοδο, ειδικά σκευάσματα τα οποία προκαλούν συρρίκνωση του όγκου, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανακούφιση από τα συμπτώματα, καθώς και χορήγηση ορμονικής θεραπείας που στοχεύει στην ελάττωση των επιπέδων των οιστρογόνων.

  • Επεμβατικές θεραπείες, όπως, αφαίρεσή τους με χειρουργική λαπαροσκόπηση που είναι η μέθοδος εκλογής για την αφαίρεσή τους σήμερα. Πρέπει να αφαιρούνται τα ινομυώματα που προκαλούν έντονα συμπτώματα (κυρίως βαριές περιόδους ), αυτά που προκαλούν υπογονιμότητα και αυτά τα οποία μεγαλώνουν πιο γρήγορα από τον συνήθη ρυθμό ανάπτυξης, που είναι το 1 εκατοστό τον χρόνο. Μετά την εμμηνόπαυση σε γυναίκες με πολλαπλά ινομυώματα η μέθοδος εκλογής είναι η υφολική λαπαροσκοπική υστερεκτομή.

  • Επίσης, προτείνονται κατά καιρούς και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες σε συνεννόηση πάντοτε με τον θεράποντα γιατρό.

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος μπορεί να θέσει την έγκαιρη διάγνωση των ινομυωμάτων και η ακριβής ιατρική καθοδήγηση είναι σε θέση να δώσει λύσεις στα ενοχλητικά συμπτώματα που ταλαιπωρούν εκατομμύρια γυναίκες.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.