ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Τι είναι η εμμηνόπαυση?

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική κατάσταση που βιώνουν όλες οι γυναίκες με την πάροδο της ηλικίας.

Ο όρος "εμμηνόπαυση" χρησιμοποιείται για να περιγραφούν όλες εκείνες οι αλλαγές που βιώνει η γυναίκα κατά τη χρονική αυτή περίοδο είτε μόλις πριν ή μετά τη διακοπή της περιόδου [εμμήνου ρύσεως], σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και το τέλος της αναπαραγωγικής της δυνατότητας.

Τί προκαλεί την εμμηνόπαυση;

Kάθε γυναίκα γεννιέται με έναν ορισμένο αριθμό ωαρίων, που αποθηκεύεται στις ωοθήκες της. Οι ωοθήκες είναι επίσης υπεύθυνες για τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες ελέγχουν την έμμηνο ρύση [περίοδος] και την ωορρηξία. Η εμμηνόπαυση παρατηρείται όταν οι ωοθήκες διακόπτουν τη μηνιαία απελευθέρωση ωαρίου και η έμμηνος ρύση παύει.

Η εμμηνόπαυση συνήθως παρατηρείται στην ηλικία των 50 ετών, ανάλογα με τον τρόπο ζωής π.χ. διαφορετική είναι η ηλικία εμμηνοπαύσης στο αστικό κέντρο με μια αντίστοιχη στην περιφέρεια, λόγω διαφορετικού βιωτικού επιπέδου. ενώ αρχίζει η διαδικασία της σταδιακής ελάττωσης της ωοθηκικής λειτουργίας στη δεκαετία των 40 ετών.

Πώς εμφανίζεται φυσιολογικά η εμμηνόπαυση;

Φυσιολογικά, η εμμηνόπαυση δεν προκαλείται απο κάποιο είδος φαρμακευτικής αγωγής ή επεμβατικής θεραπείας.

Πρόκειται για μια σταδιακή κατάσταση και συνήθως έχει τρία στάδια:

Περιεμμηνόπαυση: αυτή η περίοδος συνήθως ξεκινά αρκετά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες σταδιακά μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων. Η περιεμμηνόπαυση διαρκεί έως τη φάση της εμμηνόπαυσης, το χρονικό δηλαδή σημείο, όπου οι ωοθήκες σταματούν / παύουν την απελευθέρωση ωαρίων. Τα τελευταία 1-2 έτη της φάσης αυτής της περιεμμηνόπαυσης, η πτώση των οιστρογόνων είναι ραγδαία. Σε αυτή τη φάση αρκετές γυναίκες ήδη αρχίζουν να βιώνουν κάποια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Εμμηνόπαυση: η φάση αυτή ξεκινά για μια γυναίκα, σχεδόν 1 έτος από την τελευταία της περίοδο. Σε αυτή τη φάση, οι ωοθήκες έχουν
σταματήσει να απελευθερώνουν νέα ωάρια και οιστρογόνα.

Μετά- εμμηνόπαυση: αυτή είναι η φάση μετά την εμμηνόπαυση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα συμπτώματα όπως εξάψεις, σταματούν στις περισσότερες γυναίκες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την απώλεια οιστρογόνων, αυξάνονται ραγδαία.

Ποιές παθήσεις συνδέονται με την πρώιμη εμμηνόπαυση;

Η πρόωρη εμμηνόπαυση ενδέχεται να συνδέεται με κληρονομικούς παράγοντες (π.χ. είχε και η μαμά σας), αυτοάνοσα νοσήματα ή και ιατρικές θεραπείες π.χ. χημειοθεραπεία. Άλλες καταστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια - τυπικά, οι ωοθήκες ευθύνονται για την παραγωγή και οιστρογόνων και προγεστερόνης. Μεταβολές στα επίπεδα αυτών των δύο ορμονών παρατηρούνται όταν οι ωοθήκες, για ανεξήγητους λόγους, πρόωρα σταματούν την απελευθέρωση ωαρίων. Όταν αυτό συμβεί πρίν τα 40 έτη ηλικίας, ονομάζεται πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Σε αντίθεση με την πρόωρη εμμηνόπαυση, η κατάσταση αυτή δεν είναι πάντα μόνιμη.

Προκληθεία εμμηνόπαυση - η "προκληθείσα" εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν οι ωοθήκες αφαιρούνται χειρουργικά για ιατρικούς λόγους, σε παθήσεις όπως ο καρκίνος της μήτρας ή ενδομητρίωση. Η "προκληθείσα" εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να προέλθει από βλάβη των ωοθηκών λόγω ακτινοβολίας ή χημειοθεραπεία.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Οι περισσότερες γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση βιώνουν εξάψεις, ένα δηλαδή ξαφνικό αίσθημα ζέστης που διαχέεται σε όλο τους το σώμα, συνοδευόμενο συχνά με κοκκίνισμα και εφίδρωση.

Η σοβαρότητα των εξάψεων ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα.

Άλλα συχνά συμπτώματα της φάσης της εμμηνόπαυσης, περιλαμβάνουν:

 • Αυπνία
 • Αλλαγές διάθεσης και ψυχολογικές μεταπτώσεις
 • Κούραση
 • Κατάθλιψη
 • Ευερέθιστη διάθεση
 • Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί
 • Πονοκέφαλοι
 • Πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες
 • Μειωμένη libido (ερωτική επιθυμία)
 • Κολπική ξηρότητα και πόνος στη σεξουαλική επαφή
 • Πρόβλημα ελέγχου ουροδόχου κύστης

Δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα, όπως αντίστοιχα δεν θα εμφανισθούν κι όλα αυτά τα συμπτώματα σε όλες τις γυναίκες.

υπογονιμότητα

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.