ΒΙΟΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

ΒΙΟΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ

Τι είναι οι Βιοπανομοιότυπες Ορμόνες;

Πρόκειται για ορμόνες που έχουν την ίδια χημική δομή και πανομοιότυπη δράση με τις φυσιολογικά παραγόμενες από το ανθρώπινο σώμα ορμόνες ενώ η ονομασία τους δεν αφορά την πηγή προέλευσης των ορμονών αλλά τη χημική τους δομή.

Προκειμένου ένα υποκατάστατο ορμόνης να αντικαταστήσει πλήρως την λειτουργία της αρχικής ορμόνης, θα πρέπει η χημική του δομή να είναι πανομοιότυπη της αρχικής.

Έτσι, οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες μπορούν να ακολουθήσουν τα φυσιολογικά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού έτσι ώστε να σχηματισθούν οι σημαντικοί ενεργοί μεταβολίτες, στα πλαίσια της όποιας θεραπείας υποκατάστασης ορμονών.

ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ

Τα οιστρογόνα, που η παραγωγή τους εξαρτάται από την υπόφυση, είναι από τις πιο πολύπλοκες ορμόνες όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άντρες.

Τα οιστρογόνα της γυναίκας παράγονται στις ωοθήκες μέχρι την εμμηνόπαυση. Η δράση τους σε ό,τι αφορά την πυκνότητα των οστών είναι πιο έντονη στις γυναίκες, όπως πιο έντονη είναι η δράση τους στα μαλλιά, στην επιδερμίδα και στην εν γένει εξωτερική εμφάνιση. Επίσης, τα οιστρογόνα μειώνουν τη χοληστερόλη, διευκολύνουν την κυκλοφορία και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες έχουν χορηγηθεί οι «θηλυκές» ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη, για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εφιδρώσεις, οι εξάψεις, η νευρικότητα, κ.ά.

Οι υποστηρικτές της ορμονοθεραπείας υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια χορήγηση οιστρογόνων αποτελεί γενικότερη πηγή νεότητας ενάντια στο γήρας και ότι προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και το έμφραγμα.

ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ

Η προγεστερόνη παράγεται φυσιολογικά στο σώμα για να διασφαλίσει την δημιουργία μιας παχιάς επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο), που διευκολύνει την εμφύτευση του εμβρύου στα τοιχώματά της κατά τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξή του.

Η προγεστερόνη ενδέχεται να ενισχύσει την ενεργή δράση των οιστρογόνων καθώς επίσης να περιορίσει τα συμπτώματα που οφείλονται σε υπερέκκριση οιστρογόνων (π.χ. κατακράτηση υγρών, συλλογή λίπους).

Η προγεστερόνη προωθεί τη δράση του θυρεοειδή ενώ μπορεί να ελέγξει τα κύτταρα που βάσει των οποίων σχηματίζονται τα οστά.

ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ

Η τεστοστερόνη στους άνδρες, εκκρίνεται κυρίως από τους όρχεις και σε μικρότερες ποσότητες από άλλους αδένες, π.χ. τα επινεφρίδια. Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη παράγεται και από τις ωοθήκες αλλά και από τα επινεφρίδια.  Και στα δύο φύλα η τεστοστερόνη είναι σημαντική για την ενίσχυση της λίμπιντο, την ενέργεια αλλά και μυϊκή ισχύ.

Η χρήση της θεραπείας μέσω βιοπανομοιότυπων ορμονών ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες;

Για τον εκάστοτε ασθενή, ο εξειδικευμένος ιατρός συνταγογραφεί συγκεκριμένη θεραπεία που παρέχει την απαιτούμενη δοσολογία της εκάστοτε ορμόνης σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε γυναίκας ξεχωριστά.

Η θεραπεία με υποκατάστασης ορμονών ενεργοποιείται εφόσον ο εξειδικευμένος γυναικολόγος έχει εξετάσει αναλυτικά το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό. Κάθε γυναίκα, εξάλλου, είναι μοναδική και θα αντιδράσει στην εκάστοτε θεραπεία με το δικό της τρόπο. Για το λόγο αυτό, συνίσταται η συχνή ιατρική παρακολούθηση και η ενδεχόμενη προσαρμογή της χορηγούμενης θεραπείας.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

ΣΩΡΟΥ 3-5
ΜΑΡΟΥΣΙ 15125

Τηλ. 2106777747

Στείλτε μας το μήνυμα σας

παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.
παρακαλούμε συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.