Τεστ Παπ

TEST PAP - PAP NET - THIN PREP

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 


Όλες οι γυναίκες γνωρίζουν το τεστ Παπανικολάου και τη συμβολή του στην ανίχνευση δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων, αλλά και στον εντοπισμό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Εκτός όμως από το παραδοσιακό τεστ Παπ, εφαρμόζονται πλέον και δύο καινούργιες μορφές του, στηριζόμενες στη χρήση των νέων τεχνολογιών, προσφέροντας μεγαλύτερη αξιοπιστία.

PAP NET  - Τεστ μέσω υπολογιστή

Στο συμβατικό τεστ Παπανικολάου, ο γυναικολόγος παίρνει δείγμα κυττάρων από  συγκεκριμένα σημεία του κόλπου και του τραχήλου, το οποίο στη συνέχεια πηγαίνει στο εργαστήριο για ανάλυση. Το Pap net, είναι μια αμερικανική μέθοδος που ήρθε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και στην οποία χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

O γιατρός τοποθετεί τα κύτταρα στο «πλακάκι», το οποίο στη συνέχεια σκανάρεται από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με H/Y. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ηλεκτρονικά ότι υπάρχουν προβληματικοί πυρήνες στα κύτταρα, τότε το δείγμα ελέγχεται για δεύτερη φορά από τον ίδιο τον κυτταρολόγο.

Tο Pap net είναι μια εξελιγμένη μορφή του κοινού τεστ Παπανικολάου, που έρχεται να λύσει το πρόβλημα των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων που παρουσιάζει το συμβατικό σε ποσοστό 13%.

Λόγω της διπλής διαδικασίας ελέγχου που ακολουθείται στο Pap net, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ενώ αυξάνεται η ευαισθησία του ως προς την ανίχνευση τυχόν δυσπλασιών.

THIN PREP – Τεστ Παπανικολάου υγρής κυτταρολογίας

Tο Thin prep εφαρμόζεται από το 1996, που πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). H λήψη γίνεται με ένα ειδικό βουρτσάκι από τα ίδια σημεία με το κλασικό τεστ (το συγκεκριμένο βουρτσάκι έχει την ιδιότητα να σαρώνει τα απαραίτητα κύτταρα) και στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε ένα μπουκαλάκι με υγρό για να διατηρηθεί.

Πρόκειται για την υγρή κυτταρολογική φάση του τεστ Παπανικολάου. Τα κύτταρα, δηλαδή, δεν τοποθετούνται σε πλακάκι, αλλά σε ένα μπουκαλάκι με υγρό.

Όπως και το Pap net, έχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς την ανίχνευση δυσπλασιών σε σχέση με το συμβατικό τεστ. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι μονοστιβαδιακό. Aυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα εμφανίζονται το ένα δίπλα στο άλλο και όχι σε συμπλέγματα, με αποτέλεσμα να φαίνονται ευκολότερα πιθανές ανωμαλίες των κυττάρων.
Tο πιο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι στην περίπτωση που εντοπιστεί π.χ. ένας ιός (όπως ο HPV), μπορεί να γίνει τυποποίηση στελέχους (να βρεθεί δηλαδή το είδος του ιού που ευθύνεται για τη συγκεκριμένη βλάβη) από το ήδη υπάρχον υγρό, χωρίς να χρειαστεί η ασθενής να υποβληθεί ξανά σε τεστ Παπανικολάου.

Translation

Please choose your language

Πού θα μας βρείτε

Σώρου 3-5,
Μαρούσι 15125
Τηλ. 210 6777747

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας για ενημερώσεις ως προς τις εκδηλώσεις και προσφορές μας. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.