Περί Εμμηνόπαυσης

Περί εμμηνόπαυσης

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ως εμμηνόπαυση, ορίζεται η τελευταία περίοδος μιας γυναίκας. Κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες της υπόφυσης είναι πολύ αυξημένες και οι ορμόνες των ωοθηκών (οιστρογόνα, προγεστερόνη) ελαττωμένες.

Αν δεν περάσει ένας χρόνος απουσίας περιόδου, δεν μπορούμε να μιλάμε για εμμηνόπαυση. Αυτό γιατί μπορεί μετά από αμηνόρροια μερικών μηνών, να έχουμε επανεμφάνιση της περιόδου η οποία μπορεί να έρχεται κανονικά ή ακανόνιστα για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση οι εξετάσεις αίματος μπορεί να είναι φυσιολογικές, έστω και αν πριν μερικούς μήνες ήτανε επηρεασμένες, σε σπάνιες δε περιπτώσεις έχει εμφανιστεί και κύηση. Τα συμπτώματα είναι και εδώ τα ίδια με την κλιμακτήριο -εκτός των αιμορραγιών- και διαρκούν από ένα μέχρι πέντε χρόνια, αν η γυναίκα δεν προχωρήσει σε καμία είδους θεραπεία.

Εμμηνόπαυση, συνήθως έχουμε στην ηλικία των 50 μέχρι 53 ετών.

calltoaction
Συνέπειες της εμμηνόπαυσης

Λόγω της πτώσεως των οιστρογόνων έχουμε και μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως οστεοπόρωση, αύξηση καρδιοπαθειών, ατροφία του κόλπου, με αποτέλεσμα πόνο στην επαφή και κολπίτιδα, ξηρότητα του κόλπου, δυσουρία, μερικές φορές απώλεια ούρων, ουρολοιμώξεις, οι μαστοί είναι πιο χαλαροί με μικρότερο όγκο, απώλεια ελαστικότητας του δέρματος με συνέπεια την ρυτίδωση, καθώς και μείωσης των τριχών της μασχάλης και του εφηβαίου.

Στα θετικά χαρακτηριστικά της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνονται η μείωση όγκου και αριθμού ινομυωμάτων, η ελάττωση της αδενομύωσης, και των εστιών ενδομητρίωσης.

Η εμφάνιση αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να ελεγχθεί αμέσως και χωρίς καθυστέρηση, με υστεροσκόπηση και λήψη βιοψίας. Η εμφάνιση αιμορραγίας είναι πιο συχνή σε παχύσαρκες γυναίκες, λόγω συσσωρεύσεως των επιπλέον οιστρογόνων στο λίπος και επίδραση στο ενδομήτριο της γυναίκας, με συνέπεια αιμορραγίας, υπερπλασίας του ενδομητρίου και πιθανό αδενοκαρκίνωμα.

Συμπτώματα

Το συχνότερο και πιο ενοχλητικό σύμπτωμα είναι οι εξάψεις. Πρωτοεμφανίζονται στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο και στο 55% των γυναικών συνεχίζονται για 5 χρόνια, ενώ στο 35% για πολύ περισσότερο. Τα επεισόδια διαρκούν λίγο από 30 δευτερόλεπτα μέχρι 5 λεπτά και μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα παλμών, κεφαλαλγία, αδυναμία, λιποθυμικές τάσεις και ιλίγγους. Συχνά υποχωρούν με ιδρώτα και αίσθημα ψύχους. Οι εξάψεις αυτές παρατηρούνται συχνότερα κατά την διάρκεια της νύκτας και σχετίζονται με τις απότομες διακυμάνσεις των οιστρογόνων.

Όσο ψηλότερα ήταν τα προηγούμενα επίπεδα οιστρογόνων και όσο πιο απότομη και ταχεία η μεταβολή τους, τόσο εντονότερα αναμένονται τα αγγειοκινητικά φαινόμενα, που οφείλονται σε μεταβολές του θερμορρυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου.

calltoaction

Translation

Please choose your language

Πού θα μας βρείτε

Σώρου 3-5,
Μαρούσι 15125
Τηλ. 210 6777747

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας για ενημερώσεις ως προς τις εκδηλώσεις και προσφορές μας. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.