ΑΡΘΡΑ - BLOG

Bότανα και φυτά για τις εξάψεις της εμηνόπαυσης

Σωστά επιλεγμένα βότανα, ρίζες και σπόροι φυτών μπορούν να χρησιμεύσουν ως φυσικά θεραπευτικά μέσα για κάποια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και φυσικά να μειώσουν την ένταση τους.

Ακολούθως, σας παραθέτουμε ορισμένα μόνο από τα δυνητικά θεραπευτικά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ενός συχνού συμπτώματος, όπως είναι οι εφιδρώσεις της νύχτας.

Έρευνες δείχνουν ότι σχεδόν 85% των γυναικών βιώνουν εφιδρώσεις στα πρώτα δύο χρόνια της περιεμμηνόπαυσης. Αυτό οφείλεται, όπως σας έχουμε πεί πολλές φορές στη μείωση των επιπέδων οιστρογόνων. Μάλιστα, το 50% αυτών συνεχίζει να έχει αυτές τις εξάψεις και εφιδρώσεις ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση.

Γιατί; Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μειώνουν αντίστοιχα τις αντιστάσεις της γυναίκας στην εφίδρωση και αντίστοιχα στη διάταση των περιφερικών αιμοφόρων αγγείων, στοιχείο που αυξάνει επίσης την αίσθηση θερμοκρασίας. Όταν αγχώνεσαι ή πιέζεσαι, η γυναίκα που είναι στην εμμηνόπαυση απελευθερώνει ακόμη μικρότερα ποσά της ορμόνης stress, νορανδρελανίνη, έτσι αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και οι εξάψεις λόγω ορμονών.

Η φύση μπορεί να σας βοηθήσει με:

(1) Πιπεριά Μονάχου - οι Μοναχοί συνήθιζαν να μασούν τους καρπούς του φυτού αυτού και τα φύλλα του προκειμένου να μειώσουν τις ορμές τους. Όταν δε τα χρησιμοποιούσαν σε μεγάλη ποσότητα, ορισμένοι βίωναν μειωμένη libido. Η δράση του συγκεκριμένου φυτού έγκειται στην αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης, η οποία ενισχύει τα επίπεδα προγεστερόνης έτσι ώστε τα επίπεδα οιστρογόνων να μην είναι κυρίαρχα. Επίσης βοηθά σε θέματα όπως μικρής διάρκειας κύκλους, υπνηλία, οδυνηρά πρησμένα στήθη, φούσκωμα, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και δυσκοιλιότητα.

(2) Μπλακ Κοχός ή Σιμισιφούγκα - βότανο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλλά και του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται ευρέως για τη διαχείριση των εξάψεων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Illinois έχουν βρει ότι το συγκεκριμένο βότανο, δρα στους ανθρώπινους υποδοχείς οπιούχων, οι οποίοι ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος.

(3) Αγγελική ή "Dong Quai" - αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται ακόμη και για τον πόνο της περιόδου, την αμηνόρροια, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και συμπτώματα εμμηνόπαυσης όπως είναι οι εξάψεις και η έλλειψη libido.

(4) Red Clover ή Κόκκινο Τριφύλλι - είναι πλούσιο σε φυτό-οιστρογόνα που λέγονται ισοφλαβόνες και βοηθούν στην αντιμετώπιση της συχνότητας και έντασης των εξάψεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή του κατανάλωση συμβάλλει ουσιαστικά στην μείωση των εμμηνοπαυσιακών εξάψεων, ειδικά όταν συνδυάζονται με προβιοτικά.

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα πρέπει να καταναλώνονται αλόγιστα και η χρήση τους εξαρτάται από το δικό σας ιατρικό ιστορικό λόγω και των ενδεχόμενων αρνητικών τους επιδράσεων.

Εάν θέλετε κι εσείς διαχείριση της εμμηνόπαυσης ή μάλλον των εμμηνοπαυσιακών σας συμπτωμάτων η γιατρός μας Dr Wunschmann διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και το δικό σας ζήτημα.

Στείλτε το μήνυμα σας στην ιατρό μας..

banner io6 greek

Translation

Please choose your language

Πού θα μας βρείτε

Σώρου 3-5,
Μαρούσι 15125
Τηλ. 210 6777747

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας για ενημερώσεις ως προς τις εκδηλώσεις και προσφορές μας. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.