Γονιμότητα και καρκίνος

Γονιμότητα και καρκίνος

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Μία από τις μάστιγες της εποχής είναι ο καρκίνος ο οποίος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με αριθμητική πρόοδο. Ο νευρωτικός σύγχρονος τρόπος ζωής και οι τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισής του με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.  Δυστυχώς και οι γυναικολογικοί καρκίνοι έχουν μία αυξητική τάση, παρόλο τον προληπτικό τακτικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο, ενώ ακολουθούν ο καρκίνος του ενδομητρίου, ο καρκίνος των ωοθηκών και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, με τον  τελευταίο να αποτελεί το συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η πρόληψη δεν χαίρει καθολικής αποδοχής στις συνειδήσεις του κόσμου.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι είτε χειρουργική είτε/ και  με ακτινοβολία είτε / και με χημειοθεραπεία. Τόσο η ακτινοθεραπεία, όσο και η  χημειοθεραπεία δυστυχώς δεν δρουν εκλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα της πάσχουσας περιοχής.  Για παράδειγμα, αν υπάρχει ένας όγκος στην ελάσσονα πύελο και χρειαστεί  να γίνει ακτινοθεραπεία, δυστυχώς η ακτινοβολία δε θα περιοριστεί στα καρκινικά κύτταρα της πάσχουσας περιοχής αλλά αντίθετα θα προκαλέσει βλάβες σε όλα τα κύτταρα της ακτινοβολούμενης περιοχής  συμπεριλαμβανομένων και των ωοθηκών.  Ομοίως, και τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα  δεν δρουν εκλεκτικά και έχουν την τάση να καταστρέφουν  όλα τα κύτταρα εκείνα που  διαιρούνται γρήγορα, όπως συμβαίνει  με τα κύτταρα του ωοθηκικού ιστού. 

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, πως η γυναικεία γονιμότητα επηρεάζεται δυσμενώς από την εμφάνιση ενός καρκίνου μιας και μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα η εφεδρεία των ωοθηκών σε ωοθυλάκια ή ακεραιότητα της μήτρας.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα μίας γυναίκας που νοσεί από καρκίνο.  Εκτός από την τελική επιλογή του θεραπευτικού σχήματος, (συνδυασμός ακτινοθεραπείας με χημειοθεραπεία ή μόνο ΧΜΘ ή μόνο ΑΚΘ?), τη δοσολογία της ακτινοβολίας ή των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, τον τύπο των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων ( τα τελευταίας γενιάς φάρμακα είναι λιγότερο βλαπτικά), επίσης καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η ηλικία της ασθενούς, με την εξής έννοια. Ένα σύνηθες επακόλουθο της αντικαρκινικής θεραπείας, είναι η πρόκληση αμηνόρροιας, δηλαδή η απουσία έμμηνου ρύσεως για ένα χρονικό διάστημα. 

Η διατήρηση της αμηνόρροιας είναι συνάρτηση της ηλικίας της γυναίκας.  Αν πρόκειται για μία νέα γυναίκα μέχρι και περίπου 30-35 ετών, το πιθανότερο είναι πως η αμηνόρροια είναι αναστρέψιμη. Αντίθετα, αν πρόκειται για μία μεγαλύτερη γυναίκα, κοντά στα 40 έτη και πάνω, δυστυχώς η αμηνόρροια συνήθως εγκαθίσταται μόνιμα κα η γυναίκα μπαίνει σε πρόωρη εμμηνόπαυση ή αλλιώς πρόωρη ωθηκική ανεπάρκεια.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, οι προτάσεις ως προς τη διαφύλαξη της γονιμότητάς διαφέρουν.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι από τα δύσκολα εκείνα περιστατικά που απαιτούν τη σύμπραξη δύο ειδικοτήτων, δηλαδή του  ογκολόγου γιατρού από τη μια και του ειδικού ιατρού υποβοηθούμενης αναπαρωγής, από την άλλη. Ωστόσο, και στις δύο κατηγορίες ασθενών, η γενική σύσταση είναι  η κατάψυξη ωαρίων προτού ξεκινήσει  το χημειοθεραπευτικό  πρωτόκολλο ή το ακτινοθεραπευτικό σχήμα.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

banner io6 greek

Translation

Please choose your language

Πού θα μας βρείτε

Σώρου 3-5,
Μαρούσι 15125
Τηλ. 210 6777747

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ιατρικό Κέντρο για όλες τις γυναίκες

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann.

Εγγραφή στο Newsletter

Εισάγετε το email σας για ενημερώσεις ως προς τις εκδηλώσεις και προσφορές μας. O ιστότοπος μας ειναι GDPR compliant.