Επιλογή Γλώσσας:

Εμμηνόπαυση

Ως εμμηνόπαυση, ορίζεται η τελευταία περίοδος μιας γυναίκας. Κατά την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες της υπόφυσης είναι πολύ αυξημένες και οι ορμόνες των ωοθηκών (οιστρογόνα, προγεστερόνη) ελαττωμένες.

Αν δεν περάσει ένας χρόνος απουσίας περιόδου, δεν μπορούμε να μιλάμε για εμμηνόπαυση. Αυτό γιατί μπορεί μετά από αμηνόρροια μερικών μηνών, να έχουμε επανεμφάνιση της περιόδου η οποία μπορεί να έρχεται κανονικά ή ακανόνιστα για κάποιο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση οι εξετάσεις αίματος μπορεί να είναι φυσιολογικές, έστω και αν πριν μερικούς μήνες ήτανε επηρεασμένες, σε σπάνιες δε περιπτώσεις έχει εμφανιστεί και κύηση. Τα συμπτώματα είναι και εδώ τα ίδια με την κλιμακτήριο -εκτός των αιμορραγιών- και διαρκούν από ένα μέχρι πέντε χρόνια, αν η γυναίκα δεν προχωρήσει σε καμία είδους θεραπεία.
Εμμηνόπαυση, συνήθως έχουμε στην ηλικία των 50 μέχρι 53 ετών.

Συνέπειες της εμμηνόπαυσης
Λόγω της πτώσεως των οιστρογόνων έχουμε και μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως οστεοπόρωση, αύξηση καρδιοπαθειών, ατροφία του κόλπου, με αποτέλεσμα πόνο στην επαφή και κολπίτιδα, ξηρότητα του κόλπου, δυσουρία, μερικές φορές απώλεια ούρων, ουρολοιμώξεις, οι μαστοί είναι πιο χαλαροί με μικρότερο όγκο, απώλεια ελαστικότητας του δέρματος με συνέπεια την ρυτίδωση, καθώς και μείωσης των τριχών της μασχάλης και του εφηβαίου.
Στα θετικά χαρακτηριστικά της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνονται η μείωση όγκου και αριθμού ινομυωμάτων, η ελάττωση της αδενομύωσης, και των εστιών ενδομητρίωσης.
Η εμφάνιση αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να ελεγχθεί αμέσως και χωρίς καθυστέρηση, με υστεροσκόπηση και λήψη βιοψίας. Η εμφάνιση αιμορραγίας είναι πιο συχνή σε παχύσαρκες γυναίκες, λόγω συσσωρεύσεως των επιπλέον οιστρογόνων στο λίπος και επίδραση στο ενδομήτριο της γυναίκας, με συνέπεια αιμορραγίας, υπερπλασίας του ενδομητρίου και πιθανό αδενοκαρκίνωμα.

Συμπτώματα
Το συχνότερο και πιο ενοχλητικό σύμπτωμα είναι οι εξάψεις. Πρωτοεμφανίζονται στην περιεμμηνοπαυσιακή περίοδο και στο 55% των γυναικών συνεχίζονται για 5 χρόνια, ενώ στο 35% για πολύ περισσότερο. Τα επεισόδια διαρκούν λίγο από 30 δευτερόλεπτα μέχρι 5 λεπτά και μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα παλμών, κεφαλαλγία, αδυναμία, λιποθυμικές τάσεις και ιλίγγους. Συχνά υποχωρούν με ιδρώτα και αίσθημα ψύχους. Οι εξάψεις αυτές παρατηρούνται συχνότερα κατά την διάρκεια της νύκτας και σχετίζονται με τις απότομες διακυμάνσεις των οιστρογόνων. Όσο ψηλότερα ήταν τα προηγούμενα επίπεδα οιστρογόνων και όσο πιο απότομη και ταχεία η μεταβολή τους, τόσο εντονότερα αναμένονται τα αγγειοκινητικά φαινόμενα, που οφείλονται σε μεταβολές του θερμορρυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου.

Βιοπανομοιότυπες  Ορμόνες
Πρόκειται για ορμόνες που έχουν την ίδια χημική δομή και πανομοιότυπη δράση με τις φυσιολογικά παραγόμενες από το ανθρώπινο σώμα ορμόνες ενώ η ονομασία τους δεν αφορά την πηγή προέλευσης των ορμονών αλλά τη χημική τους δομή.
Προκειμένου ένα υποκατάστατο ορμόνης να αντικαταστήσει πλήρως την λειτουργία της αρχικής ορμόνης, θα πρέπει η χημική του δομή να είναι πανομοιότυπη της αρχικής. Έτσι, οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες μπορούν να ακολουθήσουν τα φυσιολογικά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού έτσι ώστε να σχηματισθούν οι σημαντικοί ενεργοί μεταβολίτες, στα πλαίσια της όποιας θεραπείας υποκατάστασης ορμονών.


ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ
Τα οιστρογόνα, που η παραγωγή τους εξαρτάται από την υπόφυση, είναι από τις πιο πολύπλοκες ορμόνες όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άντρες.
Τα οιστρογόνα της γυναίκας παράγονται στις ωοθήκες μέχρι την εμμηνόπαυση. Η δράση τους σε ό,τι αφορά την πυκνότητα των οστών είναι πιο έντονη στις γυναίκες, όπως πιο έντονη είναι η δράση τους στα μαλλιά, στην επιδερμίδα και στην εν γένει εξωτερική εμφάνιση. Επίσης, τα οιστρογόνα μειώνουν τη χοληστερόλη, διευκολύνουν την κυκλοφορία και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Τις τελευταίες 3 δεκαετίες έχουν χορηγηθεί οι «θηλυκές» ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη, για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εφιδρώσεις, οι εξάψεις, η νευρικότητα, κ.ά.
Οι υποστηρικτές της ορμονοθεραπείας υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια χορήγηση οιστρογόνων αποτελεί γενικότερη πηγή νεότητας ενάντια στο γήρας και ότι προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ και το έμφραγμα.


ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ
Η προγεστερόνη παράγεται φυσιολογικά στο σώμα για να διασφαλίσει την δημιουργία μιας παχιάς επένδυσης της μήτρας (ενδομήτριο), που διευκολύνει την εμφύτευση του εμβρύου στα τοιχώματά της κατά τις πρώτες ημέρες της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξή του.
Η προγεστερόνη ενδέχεται να ενισχύσει την ενεργή δράση των οιστρογόνων καθώς επίσης να περιορίσει τα συμπτώματα που οφείλονται σε υπερέκκριση οιστρογόνων (π.χ. κατακράτηση υγρών, συλλογή λίπους).
Η προγεστερόνη προωθεί τη δράση του θυρεοειδή ενώ μπορεί να ελέγξει τα κύτταρα που βάσει των οποίων σχηματίζονται τα οστά.

ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ
Η τεστοστερόνη στους άνδρες, εκκρίνεται κυρίως από τους όρχεις και σε μικρότερες ποσότητες από άλλους αδένες, π.χ. τα επινεφρίδια.

Στις γυναίκες, η τεστοστερόνη παράγεται και από τις ωοθήκες αλλά και από τα επινεφρίδια.  Και στα δύο φύλα η τεστοστερόνη είναι σημαντική για την ενίσχυση της λίμπιντο, την ενέργεια αλλά και μυϊκή ισχύ.

Η χρήση της θεραπείας μέσω βιοπανομοιότυπων ορμονών ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες;
Για τον εκάστοτε ασθενή, ο εξειδικευμένος ιατρός συνταγογραφεί συγκεκριμένη θεραπεία που παρέχει την απαιτούμενη δοσολογία της εκάστοτε ορμόνης σύμφωνα με τις ανάγκες της εκάστοτε γυναίκας ξεχωριστά. Η θεραπεία με υποκατάστασης ορμονών ενεργοποιείται εφόσον ο εξειδικευμένος γυναικολόγος έχει εξετάσει αναλυτικά το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό.

Κάθε γυναίκα, εξάλλου, είναι μοναδική και θα αντιδράσει στην εκάστοτε θεραπεία με το δικό της τρόπο. Για το λόγο αυτό, συνίσταται η συχνή ιατρική παρακολούθηση και η ενδεχόμενη προσαρμογή της χορηγούμενης θεραπείας.

Πολυμέσα

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΩ;

Ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας:
Μήνας:
Ημέρα:
Έτος:

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (BMI)

HEIGHT

WEIGHT

Δεν ξεχνώ

Οι απαραίτητες εξετάσεις που οφείλει να κάνει μια γυναίκα ετησίως.

  • Τεστ ΠΑΠ
  • Μαστογραφία
  • Υπέρηχος Μαστού
  • Διακολπικό υπερηχογράφημα
  • Εξέταση θυρεοειδούς
  • Εξέταση αίματος

Women's Care

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann

Επικοινωνία

Για πληροφορίες ή ραντεβού
επικοινωνήστε μαζί μας:
Σώρου 3-5 (έναντι Μεγάρου ΟΤΕ)
Τ.Κ. 15125 Μαρούσι, Αττική
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: 210 6777747