Επιλογή Γλώσσας:

Πολυκυστικές ωοθήκες

To σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (polycystic ovarian syndrome -PCO ) είναι μία από τις πιο σύνηθεις καταστάσεις της γυναικολογικής ενδοκρινολογίας.

To σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (polycystic ovarian syndrome -PCO ) είναι μία από τις πιο σύνηθεις καταστάσεις της γυναικολογικής ενδοκρινολογίας.
Με συχνότητα περίπου 5-10% στον γενικό πληθυσμό, πρόκειται για την  πιο κοινή ορμονική διαταραχή των γυναικών.

Συμπτώματα
Τα αυξημένα ανδρογόνα είναι χαρακτηριστικό των πολυκυστικών ωοθηκών ενώ τα  πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου μεταφράζονται σε αραιή ή καθόλου περίοδο, έντονη ακμή, τριχοφυία, ανωμαλίες στη περίοδο, αύξηση σωματικού βάρους, πολύ σπάνια στείρωση κ.ά.  
Θεωρείται ότι πολλές κοπέλες που βρίσκονται στην εφηβεία έχουν μία προδιάθεση να αναπτύξουν πολυκυστικές ωοθήκες, η οποία εκδηλώνεται στην εφηβεία, ειδικά εάν συνυπάρχει και παχυσαρκία. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η παχυσαρκία δεν είναι αποτέλεσμα των πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά μάλλον η αιτία της εμφάνισής τους.

Θεραπεία
Οι κυριότεροι τρόποι θεραπείας των πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, αντιανδρογόνα ή φάρμακα ωορρηξίας που μειώνουν την ινσουλίνη, αλλαγές στον τρόπο διατροφής ακόμα και χειρουργική επέμβαση για διάτρηση των ωοθηκών.
Η κύρια αρχή για τη θεραπεία είναι μία πολύ συγκεκριμένη δίαιτα ή κάποια φυτικά προϊόντα, αλλά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, το πιο συχνό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τις πολυκυστικές ωοθήκες είναι ασφαλώς το αντισυλληπτικό χάπι.

Πολυκυστικές ωοθήκες και σύλληψη
Είναι αλήθεια ότι για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία σοβαρή, κοινή αιτία υπογονιμότητας. Ωστόσο, είναι  επίσης αλήθεια ότι νέα ιατρικά δεδομένα και εξελίξεις στη Γυναικολογία έχουν οδηγήσει πλέον σε δυνατότητες θεραπείας.

Για να λυθεί το πρόβλημα, αρχικά συνιστώνται κάποια φάρμακα πρόκλησης ωορρηξίας ή κάποια αντιδιαβητικά φάρμακα. Εάν η ωορρηξία δεν προκληθεί με αυτά τα φάρμακα, τότε οι πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να θεραπευθούν με λαπαροσκοπική επέμβαση.

Όλες οι παραπάνω επιλογές έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας και πλέον οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, χωρίς να έχουν παράλληλα πολλές πιθανότητες αποβολής.  
Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά εξακολουθούν να μην μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, συχνά στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, όπου καταγράφουν υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (BMI)

HEIGHT

WEIGHT

Δεν ξεχνώ

Οι απαραίτητες εξετάσεις που οφείλει να κάνει μια γυναίκα ετησίως.

  • Τεστ ΠΑΠ
  • Μαστογραφία
  • Υπέρηχος Μαστού
  • Διακολπικό υπερηχογράφημα
  • Εξέταση θυρεοειδούς
  • Εξέταση αίματος

Women's Care

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann

Επικοινωνία

Για πληροφορίες ή ραντεβού
επικοινωνήστε μαζί μας:
Σώρου 3-5 (έναντι Μεγάρου ΟΤΕ)
Τ.Κ. 15125 Μαρούσι, Αττική
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: 210 6777747