Επιλογή Γλώσσας:

Παθολογικό Τεστ - ΠΑΠ

Ένα παθολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου δεν ερμηνεύεται αυτομάτως σαν  καρκίνος τραχήλου, αλλά λαμβάνεται υπόψη ως ένα προειδοποιητικό σημάδι που χρήζει συστηματικής (με συγκεκριμένο πρόγραμμα)  παρακολούθησης. Η παρακολούθηση ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνεται με επαναλήψεις του τεστ Παπανικολάου, με HPV-τεστ ή με κολποσκόπηση, μια λεπτομερή εξέταση του τραχήλου.

Το παθολογικό αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου, σημαίνει απλώς ότι βρέθηκαν μερικά αλλοιωμένα κύτταρα στον τράχηλο της μήτρας. Συνήθως πρόκειται για αλλοιώσεις ελαφριάς μορφής που οφείλονται σε αθώα λάθη στην διαίρεση των κυττάρων συνηθισμένα στον ανθρώπινο οργανισμό και φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με τον καρκίνο του τραχήλου.

Συχνά μάλιστα, πολλές γυναίκες με παθολογικό τεστ Παπανικολάου δεν χρειάζονται καν θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό γυναικών που ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιου είδους θεραπεία και γι’ αυτό το λόγο,  όλες οι γυναίκες με παθολογικό τεστ Παπανικολάου συνίσταται να παρακολουθούνται στενά με στόχο την πρόληψη ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου.

Αλλοιωμένα κύτταρα του τραχήλου, τα οποία δεν εξαφανίζονται αυτόματα ή παρουσιάζουν σοβαρής μορφής αλλοιώσεις, πρέπει να αφαιρούνται έτσι ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος για ανάπτυξη
καρκίνου. Τέτοιες θεραπείες είναι πολύ εύκολες και αποτελεσματικές.

Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση η οποία επιτρέπει την ενδελεχή  εξέταση του τραχήλου, με χρήση του κολποσκόπιου, ενός ειδικού μικροσκοπίου. Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται με παρόμοιο τρόπο της λήψης ενός τεστ Παπανικολάου, χωρίς να προκαλεί καμία περαιτέρω ενόχληση καθώς το κολποσκόπιο μένει έξω από τον κόλπο.

Πότε κάνουμε κολποσκόπηση
Η κολποσκόπηση,  αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο διαγνωστικό μέσο για τη διάγνωση οποιασδήποτε βλάβης του τραχήλου, κόλπου και αιδοίου. Την κάνουμε μετά από παθολογικό Τεστ ΠΑΠ ή αν ο γιατρός διαπιστώσει κάτι ύποπτο κατά την γυναικολογική εξέταση. Η σημασία της είναι πολύ μεγάλη, καθώς με τη βοήθειά της μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο του τραχήλου σε πολύ αρχικό στάδιο.

Μετά την κολποσκόπηση
Ο γιατρός εξηγεί τι είδε στην κολποσκόπηση, αν πάρθηκε βιοψία και αν υπήρχαν βλάβες επικίνδυνες για τις οποίες πρέπει να ανησυχεί η γυναίκα. Τα αποτελέσματα της βιοψίας συνήθως χρειάζονται 5-6 ημέρες για να βγούν. Αν ληφθεί βιοψία υπάρχει πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα. 
Πρέπει να αποφευχθούν οι σεξουαλικές επαφές για 3-4 μέρες. Να μην χρησιμοποιηθεί ταμπόν, κολπικές αλοιφές ή κολπικά υπόθετα αν δεν συστηθούν από το γιατρό .

Ιός Κονδυλωμάτων
Τα κονδυλώματα είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες παθήσεις. Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογένειας των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη. Από αυτά περίπου τα 30 μεταδίδονται με το σεξ.

Μερικά στελέχη προκαλούν τα κλασικά, τυπικά κονδυλώματα πάνω στο δέρμα. Άλλα στελέχη δεν προκαλούν εμφανή κονδυλώματα, αλλά έχουν καρκινογόνο δράση στους βλεννογόνους του κόλπου και του ορθού. Αυτά τα στελέχη ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, ενώ είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν και καρκίνο του ορθού. 
Υπάρχουν περίπου 70 τύποι του ιού HPV, από τους οποίους δεν είναι όλοι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι. Ωστόσο, τα στελέχη του ιού που προκαλούν τελικά κονδυλώματα και δυσπλασία στα κύτταρα του τραχήλου είναι εκείνα που μεταδίδονται σεξουαλικώς (όπως π.χ. οι τύποι 6, 11, 42, 43 και 44). Για το λόγο αυτό ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων συγκαταλέγεται στα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) και μεταδίδεται με κάθε είδους επαφή με το δέρμα.

Πώς γίνεται η διάγνωση 
Για τη διάγνωση του HPV οι γιατροί ψάχνουν τις εκδηλώσεις του: κονδυλώματα και δυσπλασία. Δεν υπάρχει εξέταση αίματος για τον ΗPV. 
Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό. Για κονδυλώματα που βρίσκονται στον πρωκτό ή στον κόλπο χρειάζεται να γίνει μια πιο ειδική εξέταση (πρωκτοσκόπηση ή κολποσκόπηση). Όταν βρίσκονται κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι καλό να γίνεται επίσης εξέταση του πρωκτού και του κόλπου (στις γυναίκες). Καμία από αυτές τις εξετάσεις δεν είναι επώδυνη ή περίπλοκη. 
Η δυσπλασία του τραχήλου του κόλπου μπορεί να διαγνωσθεί με το τεστ Παπανικολάου και η δυσπλασία του δέρματος του αιδοίου με λήψη βιοψίας. 
Στο ιατρείο μας εφαρμόζεται μια υπερσύγχρονη μέθοδος κολποσκόπησης με κολποσκόπιο DYSIS το οποίο ανιχνεύει αυτόματα τις ύποπτες περιοχές του τραχήλου  και κατευθύνει με μεγάλη ακρίβεια τον γυναικολόγο στην περιοχή από την οποία πρέπει να ληφθεί η βιοψία. 
Για την εξαφάνιση των κονδυλωμάτων υπάρχουν ειδικές θεραπείες, αν και-σε αρκετά μεγάλο ποσοστό-μπορεί να φύγουν από μόνα τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχει φύγει και ο ιός, οπότε τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανισθούν.

Όταν θα διαγνωσθεί η παρουσία του ιού HPV, είναι αδύνατο να διαγνωσθεί και το χρονικό διάστημα της μόλυνσης από τον ιό. Η διάγνωσή του γίνεται εμμέσως στις γυναίκες μόνο, μέσω του τεστ Παπανικολάου, στο οποίο φαίνονται ενδείξεις της παρουσίας του ιού λόγω κάποιων παθολογικών κυττάρων του τραχήλου. Αν ο ιός δεν έχει επιδράσει στα κύτταρα του τραχήλου, τότε είναι μη ανιχνεύσιμος, εκτός εάν γίνει ειδικό HPV τεστ DNA με λήψη τραχηλικού επιχρίσματος.

Θεραπεία για τον ιό των επίπεδων κονδυλωμάτων δεν υπάρχει. Όταν το άτομο προσβληθεί από τον ιό, είναι φορέας του διά βίου. Υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες το άτομο εμφανίζει ύφεση, στη διάρκεια της οποίας δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα, και περίοδοι έξαρσης, όπου διαγιγνώσκονται βλάβες και υπάρχουν συμπτώματα. Παλαιότερα, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, τα laser,  θεραπεία όμως που δεν κρίθηκε σωστή. Σήμερα με μόνη εμφάνιση αυτή του ιού δεν χορηγείται τίποτα.

Θεραπεία εφαρμόζεται μόνο για τις περιπτώσεις δυσπλασιών. Και βέβαια, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ηλικία της γυναίκας, η επιθυμία για αναπαραγωγή (τεκνοποίηση), τα κολποσκοπικά ευρήματα κ.ά. 
Με τη συνεχή εξέλιξη του τεστ Παπανικολάου, μπορεί λίγο από το προς εξέταση επίχρισμα να εξετασθεί για HPV DNA, χωρίς η ασθενής να χρειάζεται να επιστρέψει στο ιατρείο για αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, εάν το τεστ Παπανικολάου είναι παθολογικό μπορεί άμεσα να ελεγχθεί η παρουσία ανησυχητικών στελεχών του ιού HPV. Παρόλο που έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε για αυτό το θέμα, οι γνώσεις μας για τα παθολογικά τεστ Παπανικολάου και τον ιό HPV έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Εάν λοιπόν η χρήση του τεστ Παπανικολάου γίνει περισσότερο ευρεία, θα υπάρξουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τον ιό HPV, γεγονός που θα μας βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΩ;

Ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας:
Μήνας:
Ημέρα:
Έτος:

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (BMI)

HEIGHT

WEIGHT

Δεν ξεχνώ

Οι απαραίτητες εξετάσεις που οφείλει να κάνει μια γυναίκα ετησίως.

  • Τεστ ΠΑΠ
  • Μαστογραφία
  • Υπέρηχος Μαστού
  • Διακολπικό υπερηχογράφημα
  • Εξέταση θυρεοειδούς
  • Εξέταση αίματος

Women's Care

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann

Επικοινωνία

Για πληροφορίες ή ραντεβού
επικοινωνήστε μαζί μας:
Σώρου 3-5 (έναντι Μεγάρου ΟΤΕ)
Τ.Κ. 15125 Μαρούσι, Αττική
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: 210 6777747