Επιλογή Γλώσσας:

Φυσιολογικός τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος της κύησης, με μία σειρά χημικών αντιδράσεων, αρχίζει η διαδικασία του τοκετού. Πρώτα χαλαρώνει και μαλακώνει ο τράχηλος της μήτρας, για να μπορεί να γίνει εύκολα η διαστολή και να βγει από την μήτρα το έμβρυο. Μετά αρχίζουν οι συστολές της μήτρας (ωδίνες) για να προκαλέσουν τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας. Οι μύες της μήτρας συστέλλονται σε τακτικά διαστήματα και στη διάρκεια των συστολών αυτών σφίγγει η περιοχή της κοιλιάς.

Κάποιες γυναίκες βιώνουν ευδιάκριτα σημάδια τοκετού, ενώ άλλες όχι. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα τι προκαλεί τον τοκετό, υπάρχουν πολλές ορμονικές και φυσικές αλλαγές οι οποίες υποδηλώνουν την έναρξή του.
Ο φυσιολογικός τοκετός διαιρείται σε τρία στάδια

Στάδιο της διαστολής
Κρατάει πολλές ώρες, κυρίως όταν μιλάμε για πρώτη γέννα. Σ' αυτό το στάδιο περιμένουμε να ανοίξει ο τράχηλος, για να περάσει το παιδί και να βγει από την μήτρα. Από την άκρη της μήτρας, κοντά στη σάλπιγγα, ξεκινάει η συστολή και καταλήγει στον τράχηλο. Ο τράχηλος τώρα, με την πίεση της κεφαλής του εμβρύου και επειδή δεν έχει τις ίδιες μυϊκές ίνες με την υπόλοιπη μήτρα, δεν συστέλλεται αλλά ανοίγει παθητικά (διαστολή τραχήλου).

Στάδιο της εξώθησης
Σ' αυτό το στάδιο, που αρχίζει από την στιγμή που τελειώνει η διαστολή, το παιδί εξέρχεται από τη μήτρα και από τη λεκάνη  της γυναίκας. Διαρκεί πολύ λιγότερο από το πρώτο στάδιο, δηλαδή μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και λίγες ώρες. Οι συστολές (ωδίνες) προκαλούν ενοχλήσεις ή πόνους στην πλάτη ή χαμηλά στην κοιλιά αλλά βοηθούν και οι κοιλιακοί μύες της γυναίκας, με το να πιέζει δυνατά προς τα κάτω. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει περιορισμένη αιμορραγία από τον κόλπο. Οι συστολές σταματούν με την αλλαγή θέσης ή χαλαρώνοντας καθώς ανάμεσα στις συσπάσεις δίνεται η ευκαιρία για μικρές ανάσες.

Αν η κάθοδος και ο τοκετός καθυστερούν ιδιαίτερα, ή αν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο δεν οξυγονώνεται καλά τότε παρεμβαίνει ο γυναικολόγος και επιταχύνει τον τοκετό χρησιμοποιώντας κάποια μορφή εμβρυουλκίας.

toketos

Χρονομέτρηση των συσπάσεων
Πρέπει να σημειώνεται η ώρα που ξεκινάει μια συστολή, η διάρκεια της καθώς και η ώρα που ξεκινάει η επόμενη συστολή έτσι ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε σωστά τα λεπτά μεταξύ των συστολών - (μεσοδιάστημα).
Οι ήπιες συστολές γενικά έχουν μεσοδιάστημα 15-20 λεπτά και διαρκούν από 60 έως 90 δευτερόλεπτα. Έπειτα αυτές γίνονται πιο συχνές μέχρι να φτάσουν τα 5 λεπτά μεσοδιάστημα. Ο ενεργός τοκετός  συνήθως χαρακτηρίζεται από έντονες συστολές που διαρκούν 45-60 δευτερόλεπτα και έχουν μεσοδιάστημα 3-4 λεπτά. Το στάδιο αυτό με τις συστολές ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας (10 εκατοστά), την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα (υστεροτοκία).

Στάδιο της υστεροτοκίας
Αρχίζει από την στιγμή που θα βγει το παιδί, μέχρι την στιγμή που θα βγει ο πλακούντας. Αυτό το στάδιο είναι το μικρότερο όλων των άλλων σταδίων. Εδώ τελειώνει ο φυσιολογικός τοκετός.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις ωδίνες:

 • Προσπαθήστε να εστιάσετε κάπου αλλού
 • Κάντε μία βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο.
 • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο
 • Κοιμηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
 • Ακολουθήστε τεχνικές χαλάρωσης και εξασκήστε τις αναπνοές σας

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΩ;

Ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας:
Μήνας:
Ημέρα:
Έτος:

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (BMI)

HEIGHT

WEIGHT

Δεν ξεχνώ

Οι απαραίτητες εξετάσεις που οφείλει να κάνει μια γυναίκα ετησίως.

 • Τεστ ΠΑΠ
 • Μαστογραφία
 • Υπέρηχος Μαστού
 • Διακολπικό υπερηχογράφημα
 • Εξέταση θυρεοειδούς
 • Εξέταση αίματος

Women's Care

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann

Επικοινωνία

Για πληροφορίες ή ραντεβού
επικοινωνήστε μαζί μας:
Σώρου 3-5 (έναντι Μεγάρου ΟΤΕ)
Τ.Κ. 15125 Μαρούσι, Αττική
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: 210 6777747