Επιλογή Γλώσσας:

Παρακολούθηση εγκύου

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η  κύηση είναι μία απόλυτα φυσιολογική κατάσταση και στην πλειονότητα των περιπτώσεων όλα εξελίσσονται απόλυτα φυσιολογικά, χωρίς λόγους ανησυχίας. Ωστόσο, σ' ένα μικρό ποσοστό, είναι δυνατόν να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συχνή παρακολούθηση της εγκύου.

Παρακολούθηση εγκύου

Η καθιέρωση της προγεννητικής φροντίδας και ιατρικής παρακολούθησης της εγκύου, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών, έχουν συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων για τη μητέρα και το έμβρυο καθώς και στη μείωση της εμβρυικής θνησιμότητας.

Συγκεκριμένα, βασικοί στόχοι της παρακολούθησης της εγκύου είναι:
Ο έλεγχος, η διάγνωση και η αντιμετώπιση τυχόν παθήσεων της μητέρας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηπατίτιδα Β το HIV κ.ά, καθώς και άλλων μαιευτικών επιπλοκών.
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση τυχόν εμβρυικών προβλημάτων, όπως λοιμώξεις, δομικές ανωμαλίες και καθυστέρηση στην απάπτυξη.
Η ενημέρωση των γονέων σχετικά με την κύηση, τον τοκετό, την περίοδο λοχείας καθώς και ο προγραμματισμός για τον τοκετό.


Υπερηχογράφημα

Το υπερηχογράφημα, ο πιό σύνηθης τρόπος παρακολούθησης της κύησης. Συγκεκριμένα, με το υπερηχογράφημα στην εγκυμοσύνη ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει:
α) Πόσων εβδομάδων είναι το έμβρυο
β) Αν η κύηση είναι απλή, διπλή ή πολλαπλή
γ) Τη θέση του εμβρύου και του πλακούντα
δ) Αν η καρδιά του εμβρύου χτυπάει  
ε) Την ποσότητα του αμνιακού υγρού
στ) Αν το έμβρυο έχει γενετικές ανωμαλίες
ζ) Το φύλο του εμβρύου, εφόσον βοηθάει η στάση και η θέση του.

Το υπερηχογράφημα βοηθάει επίσης τον γιατρό να εντοπίζει την ακριβή θέση του εμβρύου και του πλακούντα όταν κάνει κάποιες ειδικές εξετάσεις όπως η αμνιοπαρακέντηση ή η δειγματοληψία αίματος ομφάλιου λώρου.
Σ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ένα υπερηχογράφημα, συνήθως μεταξύ της 8ης και της 12ης εβδομάδας κύησης, για να εξακριβωθεί η ηλικία του εμβρύου. Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν ακόμα ένα υπερηχογράφημα μεταξύ της 18ης και της 22ης εβδομάδας κύησης για να ελέγξουν τα όργανα και τα άκρα του μωρού.
 
Αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει η παραμικρή υποψία γενετικών ανωμαλιώνή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του έμβρύου, θα χρειαστεί πιθανότητα να επαναλαμβάνεται το υπερηχογράφημα πιο συχνά μέχρι και τον τοκετό.


Διατροφή εγκύου

Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του εμβρύου.
Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η διατροφή της μητέρας και οι συνήθειες διαβίωσης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την προδιάθεση για ορισμένες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης, παθήσεις των αγγείων κ.ά.
Την ίδια στιγμή, η σωστή διατροφή βοηθάει τη μητέρα να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη και στη συνέχεια έναν ευκολότερο τοκετό.
Για όλους αυτούς τους λόγους, μία έγκυος καλείται να προσέχει ιδιαίτερα τη διατροφή της και να προσαρμόσει ανάλογα το διαιτολόγιό της  
 
Μικρές συμβουλές

 • Πληροφορηθείτε για τις 5 ομάδες τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρέας, δημητριακά, λίπη) και ισορροπήστε τα γεύματα σας καταναλώνοντας κάθε μέρα ποσότητες από κάθε ομάδα.
 • Μην πίνετε νερό ή άλλα υγρά κατά το γεύμα και αμέσως μετά. Όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας πίνετε άφθονα. Η αφυδάτωση μπορεί να συμβάλει σε διάφορα προβλήματα της εγκυμοσύνης.
 • Τρώτε φρέσκιες τροφές της εποχής ή δυνατόν από βιολογικές καλλιέργειες. Τα κατεψυγμένα χάνουν μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών τους συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο).
 • Τρώτε τροφές με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, πχ  δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, γιατί όσο μικρότερη είναι η επεξεργασία μιας τροφής, τόσο πιο πλούσια είναι σε βιταμίνες και μέταλλα.
 • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα ώστε να αποφεύγεται η δυσπεψία και οι καούρες.
 • Τρώτε αργά και ήρεμα χωρίς να βιάζεστε. Σταματήστε το φαγητό με το πρώτο αίσθημα κορεσμού.
 • Η δίαιτά σας πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ''ξεφεύγετε'' σε ποσότητες. Η υπερβολική αύξηση βάρους θα κάνει πολύ δύσκολη την περίοδο κύησης και θα σας ταλαιπωρήσει και κατά τον τοκετό.
 • Μην τρώτε ποτέ κανονικό γεύμα μετά τις 20:00.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΕΝΝΗΣΩ;

Ημερομηνία της τελευταίας περιόδου σας:
Μήνας:
Ημέρα:
Έτος:

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (BMI)

HEIGHT

WEIGHT

Δεν ξεχνώ

Οι απαραίτητες εξετάσεις που οφείλει να κάνει μια γυναίκα ετησίως.

 • Τεστ ΠΑΠ
 • Μαστογραφία
 • Υπέρηχος Μαστού
 • Διακολπικό υπερηχογράφημα
 • Εξέταση θυρεοειδούς
 • Εξέταση αίματος

Women's Care

Το γυναικολογικό ιατρείο Women's Care ( πρώην Group- Practice) δημιουργήθηκε το 1997, αρχικά από τον Στέλιο Γρηγοράκη και τη Sabine Wünschmann

Επικοινωνία

Για πληροφορίες ή ραντεβού
επικοινωνήστε μαζί μας:
Σώρου 3-5 (έναντι Μεγάρου ΟΤΕ)
Τ.Κ. 15125 Μαρούσι, Αττική
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: 210 6777747